سفارش تبلیغ
صبا ویژن
مایه بیم (از خدا)، دانش است . [امام علی علیه السلام]
 
یکشنبه 91 فروردین 27 , ساعت 6:0 عصر
آن‌ها در گذشته گله‌مند بودند که ایران در چارچوب‌های کلی و مسائل بین‌المللی انرژی هسته‌یی صحبت می‌کند و درباره‌ی برنامه هسته‌یی خودش سخنی به میان نمی‌آورد. اما در مذاکرات "استانبول 2" ایران درباره‌ی موضوع هسته‌یی خود وارد شده و بر فتوای تاریخی مقام معظم رهبری مبنی بر حرام بودن سلاح هسته‌یی تاکید کرده که این موضوع بسیار راهگشا بود.
یک کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان این‌که مذاکرات "استانبول 2" موفقیت‌آمیز بوده است، اظهار کرد: 1+5 دیگر برنامه هسته‌یی ایران را در چارچوب ان‌.پی‌.تی پذیرفته است.

به گزارش ایسنا، حسن بهشتی‌پور کارشناس مسائل بین‌الملل درباره‌ی مذاکرات "استانبول "2 گفت: این مذاکرات موفقیت‌آمیز بود؛ زیرا دو طرف توانستند بر نقشه راهی در مذاکرات با یکدیگر توافق کنند. مهم‌ترین مساله این است که گروه 1+5 در این مذاکرات بر چهار موضوع اساسی تاکید کرده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل اضافه کرد: در درجه اول گروه 1+5 پذیرفت که مذاکرات در چارچوب پیمان ان‌.پی‌.تی انجام شود. در گذشته بیش‌تر اعضای 1+5 بر پروتکل الحاقی ان‌.پی‌.تی تاکید داشتند و می‌خواستند تعهداتی را بر ایران تحمیل کنند اما در این مذاکرات توافق شد که گفت‌وگوها در چارچوب پیمان ان‌.پی‌.تی ادامه یابد؛ همان‌گونه که ایران و همه‌ی اعضای آژانس بر پیشبرد برنامه هسته‌یی‌شان در این راه حرکت می‌کنند.

او ادامه داد: هم‌چنین در این مذاکرات درباره حق ایران برای ادامه‌ی برنامه‌ی صلح‌آمیز هسته‌یی‌اش در چارچوب ان‌.پی‌.تی توافق شد. یعنی 1+5 به طور غیرمستقیم پذیرفت که درباره‌ی غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران گفت‌وگو شود و یکی از موضوعات مذاکره باشد. از سوی دیگر ایران نیز قبول کرد که بر سر موضوع هسته‌یی‌اش در مذاکرات متمرکز شود. آن‌ها در گذشته گله‌مند بودند که ایران در چارچوب‌های کلی و مسائل بین‌المللی انرژی هسته‌یی صحبت می‌کند و درباره‌ی برنامه هسته‌یی خودش سخنی به میان نمی‌آورد. اما در مذاکرات "استانبول 2" ایران درباره‌ی موضوع هسته‌یی خود وارد شده و بر فتوای تاریخی مقام معظم رهبری مبنی بر حرام بودن سلاح هسته‌یی تاکید کرده که این موضوع بسیار راهگشا بود.

بهشتی‌پور افزود: هم‌چنین در این مذاکرات توافق شد که معاونان جلیلی و اشتون مذاکرات را ادامه داده و دستور کاری برای دور بعدی مذاکرات در سوم خردادماه فراهم کنند. بر همین اساس دو طرف عملا نقشه راه را مشخص کردند و آن‌چه که در این مذاکرات تاکید شده طرح گام به گام روسیه بود بدون این‌که اسمی از روسیه برده شود. در واقع نظر ایران در این‌باره مورد توجه طرف مقابل قرار گرفت که هر دو طرف در این مسیر گام به گام حرکت کنند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل درباره‌ی دلایل تغییر موضع 1+5 در قبال ایران گفت: در این‌باره می‌توان به سه موضوع اشاره کرد؛ ابتدا پشتیبانی همه‌جانبه و قاطع مردم از مسوولان کشور در موضوع هسته‌یی ایران، مدیریت صحیح و قاطع و پایداری کردن در برابر فشار و استقامت در سطوح مختلف کشور و در عالی‌ترین سطح آن مقام معظم رهبری نقش تعیین‌کننده‌ای در این‌باره داشتند.

وی با اشاره به پیشرفت‌های هسته‌یی ایران خاطرنشان کرد: این پیشرفت‌ها همانند تولید میله‌های سوخت هسته‌یی که برای تولید آن یک تکنولوژی بسیار بالایی نیاز است ایران توانست با وجود ناباوری غرب به این تکنولوژی دست پیدا کند. ادامه‌ی موفقیت‌های هسته‌یی ایران به پاس خون شهدا و تلاش گسترده‌ی جوانان ایرانی است که آن‌ها سرانجام توانستند برنامه هسته‌یی ایران را پذیرفته و وارد گفت‌وگو شوند. امید است این روند به گونه‌ای به جلو پیش رود که دیگر برنامه هسته‌یی ایران در چارچوب آژانس مورد بررسی قرار گرفته و رفته رفته تحریم‌ها برداشته شود.

بهشتی‌پور هم‌چنین درباره‌ی تحریم‌های نفتی غرب علیه ایران تصریح کرد: به طور کلی غرب با این تحریم‌ها برای نفت در دو حوزه متضرر شده است. در واقع این تحریم‌ها موجب افزایش قیمت نفت شده و دوم این‌که برای کشورهای غربی یافتن جایگزین و فراهم کردن آمادگی لازم برای پالایش نفت کشور جدید هزینه‌های فراوانی را به همراه داشته است اما این موضوع به اندازه‌ی مسائل ذکر شده در بالا چندان تاثیرگذار نبوده است.


لیست کل یادداشت های این وبلاگ